Klopsiki rybne pod warzywną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rozmrozić,umyć i przez papierowy ręcznik odcisnąć nadmiar wody,pokroić w mniejsze kawałki,cebulę pokroić w kostkę i całość rozdrobnić blenderem.
2.Wyłożyć do miski,wbić jajko,wsypać bułkę tartą,przyprawić solą,pieprzem i wyrobić na gładką masę
3.Rękoma formować małe klopsiki lekko je spłaszczając i usmażyć z dwóch stron w gorącym oleju.
4..Usmażone klopsiki wyłożyć na papierowy ręcznik celem odsączenia nadmiaru tłuszczu.
5..Paprykę umyć,oczyścić,pokroić w paski,ogórki również pokroić w paski a cebulę w piórka.
6.Na powstałym ze smażenia klopsików oleju przesmażyć warzywa.Smażyć do czasu zeszklenia się warzyw.
7.Wlać wodę wymieszaną z przecierem,keczupem i cukrem.Przyprawić do smaku solą,pieprzem i ostrą papryką.
8.W naczyniu układać na przemian klopsiki i warzywa.Warstwy układać zaczynając i kończąc warzywami.
Porady
Przygotować dzień wcześniej,gdyż najlepiej smakuje jeśli przetrzyma się co najmniej 24 godz.w lodówce.
Komentarze