Klopsiki po cygańsku

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mam już 70 lat, ale jestem bardzo aktywna. Gotuję od dziecka, wymyślam rozmaite dania (jestem gosposią na plebanii), biorę udział w pokazach stołów przygotowanych na święta. Poza tym śpiewam w zespole

Składniki:

  • 1-1,2 kg białej kapusty
    1/2 kg surowego boczku
    2 łyżki keczupu
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1/2 kg mielonego mięsa
    jajko
    czerstwa bułka
    sól
    pieprz
    cukier
    trochę majeranku
    cebula
    3 listki laurowe
    4 ziarna ziela angielskiego
    2 łyżki octu
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klopsiki po cygańsku 1. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, resztę szatkujemy i gotujemy w dużym garnku. Do wody dodajemy do smaku trochę cukru, soli, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i ocet.
  • Klopsiki po cygańsku 2. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, keczup i przecier pomidorowy, mieszamy.
  • Klopsiki po cygańsku 3. Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Do mielonego mięsa dodajemy bułkę i cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i starannie wyrabiamy. Smażymy małe klopsiki. Kapustę wykładamy na talerz, obkładamy klopsikami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować