Mam już 70 lat, ale jestem bardzo aktywna. Gotuję od dziecka, wymyślam rozmaite dania (jestem gosposią na plebanii), biorę udział w pokazach stołów przygotowanych na święta. Poza tym śpiewam w zespole
Składniki:
1-1,2 kg białej kapusty
1/2 kg surowego boczku
2 łyżki keczupu
2 łyżki przecieru pomidorowego
1/2 kg mielonego mięsa
jajko
czerstwa bułka
sól
pieprz
cukier
trochę majeranku
cebula
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki octu
olej do smażenia
Klopsiki po cygańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście, resztę szatkujemy i gotujemy w dużym garnku. Do wody dodajemy do smaku trochę cukru, soli, listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i ocet.
2.Dodajemy pokrojony w kostkę boczek, keczup i przecier pomidorowy, mieszamy.
3.Bułkę moczymy w mleku lub w wodzie i dokładnie odciskamy. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Do mielonego mięsa dodajemy bułkę i cebulę, wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem i starannie wyrabiamy. Smażymy małe klopsiki. Kapustę wykładamy na talerz, obkładamy klopsikami.
Komentarze