Mięso mielone wcale nie musi być nudne, bo można podawać je na wiele sposobów z najróżniejszym nadzieniem. Tym razem postanowiłam jako nadzienie wykorzystać zdrową kapuste kiszoną i bardzo mi takie smaki przypadły do gustu.
40 min
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
przyprawa do mięsa mielonego
1 jajko
1 ząbek czosnku
pół cebuli
Klopsiki nadziewane kiszoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i cebule obieramy, siekamy na drobne kawałeczki. Do misski wkładamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy mięso.
2.Kapustę kiszoną lekko siekamy na mniejsze kawałki, dodajemy olej i mieszamy. Nabieramy porcję mięsa na dłoń i spłaszczamy, nadziewamy kapustą. Zlepiamy dookoła tak aby nie było widać kapusty.
3.Tak przygotowane kulki mięsne wkładamy na 30 minut do lodówki,aby mięso bardziej się zwarło.
4.Smażymy na rozgrzanym oleju przez 10 minut ,aż do zrumienienia z każdej strony.
Komentarze