Klopsiki mięsno-ryżowe w liściach sałaty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 20 min

Przepyszne klopsiki mięsno-ryżowe w liściach to główne danie mięsne lub znakomita przekąska.

  • 20 min

Składniki:

  • 100 gram białego ryżu,500 gram mielonego mięsa z kurczaka,czerstwa kajzerka,1 łyżka suszonego oregano,2 szczypty soli morskiej,1 szczypta pieprzu czarnego (mielonego),4 łyżki posiekanej natki pietruszki,główka sałaty masłowej

Klopsiki mięsno-ryżowe w liściach sałaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować w osolonej wodzie (15 minut).Odcedzić,ostudzić.Kajzerkę namoczyć w wodzie,odcisnąć.
  • 2. Mielone mięso kurczaka wymieszać z ryemż,przyprawami,natką pietruszki,kajzerką.Formować małe klopsiki.
  • 3. W rondlu zagotować 2 litry wody,dodać 2 kostki rosołowe,wrzucić klopsiki,gotować 15 minut.
  • 4. Klopsiki zawijać w liście sałaty masłowej. Serować z ulubionym sosem lub dipem.

Porady

Do klopsików pasują sosy:pomidorowy lub pieczarkowy, a gdy podajemy je jako przystawkę proponuję pikantny dip czosnkowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2015

Komentarze

Podobne przepisy