Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Klopsiki zapiekane są bardzo smaczne i bardzo syte.Możemy je podać z ziemniakami i ulubioną surówką.Danie jest niedrogie i szybkie w wykonaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Klopsiki:
    filet z kurczaka (około 30 dag )
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz ziołowy do smaku
    1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta
    2 łyżki bułki tartej

    Dodatkowo:
    1 opakowanie zupy cebulowej ( ja użyłam francuskiej )
    olej do smażenia
    1 szklanka śmietany 12 %
    bułka tarta do obtoczenia pulpecików
    20 dag żółtego sera

Klopsiki drobiowe zapiekane w zupie cebulowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pulpeciki. 1. Mięso oczyszczamy,płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie mielimy razem z bułką w maszynce.Do mięsnej masy wbijamy jajko,dodajemy bułkę tartą,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy i formujemy klopsiki obtaczając je w bułce tartej.Następnie obsmażamy je na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  • Składniki. 2. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.Zupę cebulową wsypujemy do śmietany i dokładnie mieszamy.
  • Przygotowanie. 3. Pulpeciki układamy w formie żaroodpornej,na wierzchu rozsmarowujemy masę śmietanowo-cebulową.Następnie pieczemy w piekarniku około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Posypujemy serem. 4. Pod koniec pieczenia posypujemy startym serem.
  • Zapieczone. 5. Zapiekamy jeszcze chwilę,aż ser się roztopi.

Porady

Z przepisu wyszło mi 12 klopsików.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy