Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mieszanka przypraw przygotowana na potrzeby poniższego dania czerpie z kuchni indyjskiej.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso z piersi kurczaka: 400 gramów
    - pomidory krojone z puszki: 300 mililitrów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek ząbki: 3 sztuki
    - imbir kawałek kłącza (2 na 2 cm): 1 sztuka
    - garam masala: 2 łyżeczki
    - mielona kolendra: 1 łyżeczka
    - mielony kmin: 1 łyżeczka
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 7 łyżek
    - sól i pieprz: 1 szczypta

    - ryż basmati: 300 gramów
    - szafran: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki drobiowe z ryżem szafranowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone dopraw solą i pieprzem, dodaj 1/2 łyżeczki garam masala. Z mięsa formuj małe klopsiki (o średnicy ok. 1,5cm). Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Imbir zetrzyj na tarce.
  • 2. Część oliwy (4 łyżki) rozgrzej na patelni i smaż klopsiki, aż będą złociste.
  • 3. Na oddzielnej patelni rozgrzej pozostałą oliwę, smaż cebulę. Do cebuli dodaj garam masala, kolendrę, kmin rzymski i posiekaną papryczkę chili. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj czosnek i imbir, smaż jeszcze chwilę. Dodaj złociste klopsiki drobiowe oraz pomidory z puszki. Oprósz solą i pieprzem. Wymieszaj całość i gotuj przez ok. 10-15 minut. Jeśli sos będzie za gęsty, możesz dodać trochę wody.
  • 4. Podczas gotowania sosu z klopsikami, przygotuj ryż (do wody, w której będzie się gotować ryż dodaj wymieszany w ok. 3 łyżkach wody szafran). Poza dodaniem szafranu, ryż gotuj według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Sos podawaj z ryżem. Ryż możesz posypać czarnym sezamem i świeżą kolendrą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować