Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym

0 (0 ocen)

Na talerze wylać sos szafranowy .Wyłożyć mus selerowy i klopsiki

Składniki:

  • Sos szafranowy.
    1 cebulka
    1 łyżeczka masła
    3 łyżki śmietany
    50ml wina białego wytrawnego
    10 nitek szafranu


    Mus selerowy.
    Składniki.
    1 seler mały
    2 ziemniaki
    1 łyżka masła
    3 łyżki sera żółtego, ostrego
    1 marchewka ugotowana

    Klopsiki.
    Składniki.
    100g wołowiny mielonej
    150g wieprzowiny mielonej
    1 cebula przesmażona i przetarta
    1 żółtko
    0,5 łyżeczki kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki posiekanego imbiru
    1 łyżka anyżówki
    gałka muszkatołowa
    Sól, pieprz
    3 łyżki orzeszków ziemnych posiekanych
    2 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mus selerowy 1. Klopsiki wykonanie -Mięsa wymieszać ,dodać przesmażoną startą cebulę i wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
    Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony.
    Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach.
    .
  • 2. Sos szafranowy - Wykonanie.
    Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem .
  • 3. Mus selerowy - Wykonanie.
    Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować