Klopsiki anyżowe w sosie szafranowym z musem selerowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Klopsiki wykonanie -Mięsa wymieszać ,dodać przesmażoną startą cebulę i wszystkie przyprawy oraz żółtka, śmietanę i wyrobić gładką masę. Masę odstawić na około 1 godzinę do lodówki.
Z mięsa utoczyć kulki wielkości kasztana. Klopsiki smażyć we frytkownicy ew. na oliwie po 3 min z każdej strony.
Usmażone klopsiki osączyć z tłuszczu i obtoczyć w orzeszkach.
.
2.Sos szafranowy - Wykonanie.
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Wlać wino i chwilę podgrzewać. Przecedzić, wymieszać ze śmietaną i szafranem .
3.Mus selerowy - Wykonanie.
Seler i ziemniaki obrać ,pokroić i ugotować do miękkości. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło i starty ser. Wymieszać i doprawić do smaku. Mus przełożyć do foremek w kształcie serca ,nałożyć serduszka z marchwi ,przykryć i trzymać w cieple.
Komentarze