Klops z jajkiem według Nigelli Lawson.

4.5 (173 ocen)

Klops ten piekę zawsze na każde święta - jest pyszny nawet do kanapek :)

Składniki:

  • - 900g mięsa mielonego
    - 4 cebule
    - 1 łyżeczka soli
    - 1 łyżka sosu Worchester ( ja specjalnie go zakupiłam, ale jak jeszcze nie miałam robiłam po łyżeczce musztardy i sosu sojowego)
    - 220 g bułki tartej
    - 200g boczku
    - 4 jajka
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pieczeń

Klops z jajkiem według nigelli lawson. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na gorącym oleju. Przekładamy do miseczki do ostygnięcia. 3 jajka gotujemy na twardo a jedno rozbijamy i wrzucamy do mięsa. Podobnie robimy z bułką tartą, solą i cebulą. Formujemy kulę, którą dzielimy na dwie części. Z jednej formujemy małą pieczeń , w której robimy wgłębienie i kładziemy 3 jajka, jedno za drugim. Na wierzch kładziemy drugą część mięsa i formujemy zgrabną pieczeń, którą okładamy z każdej strony plastrami boczku. Dobrze jest powtykać boczek pod pieczeń , żeby nie zrolował się w trakcie pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na około godzinę , wyłączamy piekarnik i trzymamy tam klops do wystudzenia jak chcemy jeść na zimno lub odczekujemy 15 min. i jemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować