klops z fetą i porem

0 (0 ocen)

dla tych, którym znudziły się mielone

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
    czerstwa bułka (lub 3-4 kromki chleba),
    2 jajka,
    1 cebula,
    bułka tarta (ile zabierze),
    100 g fety,
    por (biała część),
    3 łyżki masła,
    pieprz, sól, słodka papryka, imbir, koperek suszony, pietruszka suszona.

Klops z fetą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
    Bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy.
  • 2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty.
  • 3. Pora kroimy w półplastrki, parzymy.
    Fetę kroimy w kostkę (a jeśli mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy)
  • klops w trakcie przygotowania 4. Formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa.
  • klops w trakcie pieczenia 5. Pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach folię zdejmujemy.
  • klops odpoczywa 6. po wyjęciu z piekarnika klops powinien chwilę odpocząć

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy