Klops z fetą i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy na rozgrzanym maśle na złoty kolor.
Bułkę (lub chleb) namaczamy, kiedy nasiąknie wodą i zmięknie odciskamy.
2.Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajka, cebulę i przyprawy i dokładnie mieszamy, cały czas wyrabiając dodajemy bułkę tartą, do momentu aż farsz będzie dość zwarty.
3.Pora kroimy w półplastrki, parzymy.
Fetę kroimy w kostkę (a jeśli mamy taką już pokrojoną odsączamy z zalewy)
4.Formę do pasztetu smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, nakładamy połowę mięsnej masy, na niej układamy 1/3 pora, na porze 1/2 sera, na to znowu 1/3 pora i 1/2 sera, na końcu układamy resztę pora i przykrywamy resztą mięsa.
5.Pieczemy 60 minut w temperaturze 190 stopni na pierwsze 30 minut można klopsa przykryć folią aluminiową, wtedy za bardzo się nie spiecze, po 30 minutach folię zdejmujemy.
6.po wyjęciu z piekarnika klops powinien chwilę odpocząć
Komentarze