Trochę mi sie nudziło. w lodówce leżało mięso mielone a w koszyku suszyła sie pomarańcza. Pomyslałam czemu nie połączyć tego razem.. i tak powstał klops.
Klops pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy, siekamy drobno. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z 1/2 dużej pomarańczy, bułke tartą, posiekane zioła, papryki i znów dokładnie wyrabiamy.
Formujemy klopsa. Formę żaroodporną lub keksową smarujemy oliwą. Na spodzie kładziemy klopsa i na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.
2.W międzyczasie robimy smarowidło. Mieszamy koncentrat lub przecier z sokiem z 1/2 pomarańczy na jednolitą masę. Następnie wyciagamy klopsa i na górę kładziemy plasterki pomarańczy a na górę smarujemy go masą i posypujemy natką pietruszki. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika na jakies 15 minut. Gotowy klops kroimy na kawałki.
3.nastepnym razem zrobie pojedyńcze kotleciki a na góre każdego położe po plastrze pomaranczy.. bedzie świetnie.
Komentarze