Klops pomarańczowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Trochę mi sie nudziło. w lodówce leżało mięso mielone a w koszyku suszyła sie pomarańcza. Pomyslałam czemu nie połączyć tego razem.. i tak powstał klops.

  • Łatwy

Składniki:

  • - mięso mielone wieprzowo-wołowe: 500 gramów
    - sok z pomarańczy: 1 sztuka
    - Jajko: 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz świeżo mielony: 1 szczypta
    - papryka słodka: 1 łyżeczka
    - papryka ostra w proszku: 0.5 łyżeczki
    - bułka tarta: 3 łyżki
    - przecier pomidorowy: 3 łyżki
    - pomarańcza: 1 sztuka
    - zioła: oregano, natka pietruszki: 1 szczypta

Klops pomarańczowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy, siekamy drobno. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, sok z 1/2 dużej pomarańczy, bułke tartą, posiekane zioła, papryki i znów dokładnie wyrabiamy.
    Formujemy klopsa. Formę żaroodporną lub keksową smarujemy oliwą. Na spodzie kładziemy klopsa i na 30 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.
  • klops pomarańczowy 2. W międzyczasie robimy smarowidło. Mieszamy koncentrat lub przecier z sokiem z 1/2 pomarańczy na jednolitą masę. Następnie wyciagamy klopsa i na górę kładziemy plasterki pomarańczy a na górę smarujemy go masą i posypujemy natką pietruszki. Wszystko ponownie wstawiamy do piekarnika na jakies 15 minut. Gotowy klops kroimy na kawałki.
  • 3. nastepnym razem zrobie pojedyńcze kotleciki a na góre każdego położe po plastrze pomaranczy.. bedzie świetnie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy