Klops faszerowany kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczyć kilka godzin (lub całą noc) w dwóch szklankach wody. Następnie ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać. Wywar z grzybów gotować do chwili, aż zostanie go ok.szklanki.
2.Następnie dodać kaszę, posiekane grzyby, łyżkę masła i sól, ugotować. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i wymieszać z kaszą, ew.doprawić solą.
3.Kajzerkę namoczyć, odcisnąć, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
4.Mięso rozłożyć na posypanej bułką tartą desce, uformować kwadrat o wymiarach 25x15 cm. Na środku ułożyć doprawioną kaszę, zwinąć mięso i połączyć jego brzegi. Przełożyć mięso na folię aluminiową, zawinąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
5.Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st., po czym wymieszać śmietanę z mąką i polać nią odwiniętego z folii klopsa. Piec jeszcze ok.pół godziny w tej samej temperaturze. Podawać na gorąco lub zimno.
Porady
Przed uformowaniem klopsa mięso mielone warto schłodzić w lodówce.
Komentarze