Klops faszerowany kaszą gryczaną i grzybami

4.5 (157 ocen)

Smakowite połączenie mięsa mielonego, kaszy gryczanej i grzybów. Tej znakomitej potrawie z pewnością nikt się nie oprze. Spróbujcie sami.

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa mieszanego
    20 dag grzybów suszonych
    jajko
    czerstwa bułka
    torebka kaszy gryczanej
    cebula
    2 łyżki masła
    sól, pieprz
    3/4 szklanki śmietany 22-proc
    łyżeczka mąki
    łyżka bułki tartej




Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Klops faszerowany kaszą gryczaną i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ugotuj grzyby 1. Grzyby moczyć kilka godzin (lub całą noc) w dwóch szklankach wody. Następnie ugotować w tej samej wodzie, osączyć i posiekać. Wywar z grzybów gotować do chwili, aż zostanie go ok.szklanki.
  • na patelni połącz kaszę,cebulę i grzyby 2. Następnie dodać kaszę, posiekane grzyby, łyżkę masła i sól, ugotować. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle i wymieszać z kaszą, ew.doprawić solą.
  • 3. Kajzerkę namoczyć, odcisnąć, wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wyrobić.
  • rozłóż farsz na mielonym 4. Mięso rozłożyć na posypanej bułką tartą desce, uformować kwadrat o wymiarach 25x15 cm. Na środku ułożyć doprawioną kaszę, zwinąć mięso i połączyć jego brzegi. Przełożyć mięso na folię aluminiową, zawinąć, przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • zwiń klops 5. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st., po czym wymieszać śmietanę z mąką i polać nią odwiniętego z folii klopsa. Piec jeszcze ok.pół godziny w tej samej temperaturze. Podawać na gorąco lub zimno.

Porady

Przed uformowaniem klopsa mięso mielone warto schłodzić w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza gryczana Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować