Klops dietetyczny

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Lekkostrawne danie, które polecam osobom po zatruciach pokarmowych, karmiącym mamom i wszystkim, którzy muszą stosować dietę lekkostrawną.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone: 0.5 kilograma
    - puszka groszku (kukurydzy lub innych warzyw): 1 sztuka
    - jajo: 1 sztuka
    - kasza manna: 0.5 szklanki
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie (do smaku): 1 sztuka

Klops dietetyczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klops dietetyczny 1. Groszek osączyć z zalewy. Z mięsa, manny, jaja wyrobić jednolitą masę. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możemy dodać siekaną zieleninę. Do masy mięsnej dodać groszek i dokładnie wymieszać.
  • Klops dietetyczny 2. Masę przełożyć do aluminiowych foremek (można kupić w sklepach z opakowaniami). Następnie włożyć do torebki foliowej, szczelnie zawiązać. Tak zawinięte mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować godzinę od momentu zagotowania. Po ugotowaniu przestudzić i pokroić w plastry. Podana porcja wystarcza na 2 foremki długości 16 cm. Mięso można też upiec w piekarniku (wtedy nie zawijamy w torebki foliowe).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy