Jeśli znudziły ci się kupne wędliny, koniecznie spróbuj tego klopsa.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego
    500 g mięsa drobiowego
    2 średnie cebule
    5 jaj
    1 sucha kajzerka
    3 łyżki bułki tartej
    1/2 pęczka natki pietruszki
    1/2 pęczka szczypiorku z dymki
    2 łyżki oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops

Klops - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 4 jaja gotujemy na twardo. Kajzerkę namaczamy w ciepłej wodzie.
    Mięsa myjemy, osuszamy i mielimy. Dodajemy odciśniętą kajzerkę i jedno surowe jajo.
    Cebulę obieramy i drobno siekamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju - dodajemy do mięsa.
    Zioła myjemy, osuszamy i drobno siekamy, dodajemy do mięsa wraz z bułką tartą i wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Formę do pasztetu wykładamy papierem.
    Jaja ugotowane na twardo obieramy. Na spód i brzegi formy wykładamy część mięsa, następnie układamy obrane jaja i pozostałą część mięsa. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy folią aluminiową.
    Pieczemy przez około 60 minut w temperaturze 190 stopni - pod koniec pieczenia zdejmujemy folię aby przypiekł się wierzch klopsa. Studzimy.

Porady

Mi tym razem zabrakło zieleniny, ale klops był równie smaczny ;-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować