Ciasto klin pijaka

5 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

oryginalne ciasto w rodzinie nie przesadzając ponad 20 lat , podawane na imprezkach dla dorosłych :) polecam bo jest specyficzne :) zmieniliśmy z mężem nazwę z pijaka na klin pijaka bo jak się tego ciasta raz spróbuje to się sięga po kolejnego i kolejnego jak pijak po klina :)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • przepis na tradycyjną blaszkę 24x40

    biszkopt:
    5 jaj
    1 szkl. cukru
    1 szkl. maki pszennej
    1 budyń śmietankowy lub waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli


    masa:
    1,5 margaryny
    3/4 szkl. cukru pudru
    3/4 szkl. zmielonego maku
    zapach migdałowy
    1 całe jajo ( ja nie daje)


    3 paczki herbatników
    ćwiartka wódki

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto klin pijaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    ubij białka na sztywno z solą, następnie dodaj cukier, kolejno dodaj po jednym żółtku i dalej miksuj, następnie budyń i proszek do pieczenia, a na koniec napowietrzoną mąkę i delikatnie wymieszaj. wylej do tradycyjnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. wyrównaj. piecz 30 min w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach. wystudż
  • 2. utrzyj na puch masło z cukrem, dodaj jajko- dalej miksuj. dodaj zmielony mak i odrobinę zapachu migdałowego. tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopt, wyrównaj.
  • 3. na masę układamy bardzo ścisło herbatniki moczone w wódce.
  • 4. na herbatniki wylewamy polewę czekoladową - polecam mleczną. jak ktoś lubi można posypać wiórkami kokosowymi.
  • 5. ciasto okrywamy folią aluminiową i na noc odstawiamy do lodówki żeby schłodziło się i nabrało smaku- swojego aromatu.

Porady

z makiem to ja robię taki trik że na 1/2 szklanki gotującego mleka sypię mak i gotuję aż do odparowania mleka, następnie kilka razy blenderem traktuję mak aż zacznie się bielić i wystarczająco rozdrobni i studzę. każdy oczywiście robi jak lubi :) jeśli biszkopt wyrośnie zbyt wysoko oczywiście można przeciąć go na pół.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować