Klasztorna chata

4.43 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 30 min

Przepis na to efektowne ciasto pochodzi z kuchni rosyjskiej.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 szkl. mąki
    1/2 szkl. śmietany 18-proc.
    2 szkl. śmietanki 36-proc.
    1,5 szkl. cukru
    10 dag masła
    1/4 łyżeczki sody
    ok. 70 dag wydrylowanych wiśni z kompotu
    starta czekolada do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.43 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Klasztorna chata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Klasztorna chata 1. Z mąki wymieszanej z sodą, śmietaną, masłem i połową cukru zagniatamy ciasto. Schładzamy 30 minut. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym układamy osączone wiśnie jedna obok drugiej i zwijamy jak naleśniki. Rulony układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 2. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, nakładamy 2 ruloniki i warstwę śmietany. Na wierzch kładziemy 1 rulonik.
    Całość smarujemy resztą bitej śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy czekoladą.

    Ciasto można również udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować