Klasztorna chata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki wymieszanej z sodą, śmietaną, masłem i połową cukru zagniatamy ciasto. Schładzamy 30 minut. Ciasto dzielimy na 6 równych porcji i rozwałkowujemy na cienkie placki. Na każdym układamy osączone wiśnie jedna obok drugiej i zwijamy jak naleśniki. Rulony układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
2.Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem. Ruloniki układamy warstwami, tworząc piramidkę: trzy ruloniki smarujemy cienką warstwą bitej śmietany, nakładamy 2 ruloniki i warstwę śmietany. Na wierzch kładziemy 1 rulonik.
Całość smarujemy resztą bitej śmietany. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy czekoladą.
Ciasto można również udekorować posiekanymi orzechami włoskimi lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze