Klasyczny Jabłecznik

4.5 (143 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Najprostsza i zarazem najsmaczniejsza wersja polskiego jabłecznika.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g maki
    15 dag margaryny
    0,75 szkl. cukru pudru
    2 żółtka
    1 jajko całe
    proszek do pieczenia
    ew. 1 łyżka kwaśnej śmietany ( w zależności od jakości mąki)
    Dodatkowo:
    1,5 kg jabłek
    laska wanilii
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Klasyczny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przemieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i wysiekać z mąką. Zrobić kopczyk do którego na środek wbić żółtka i jedno jajko i ew. śmietanę. Zagnieść dość szybko i energicznie aby powstało elastyczne ciasto. Słodzić przez ok 1 godz w lodówce.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Prażyć przez chwilkę na niewielkim ogniu (ok 10 min.). Do uprażonych jabłek dodać miąższ z laski wanilii i cynamon.
    Schłodzone ciasto podzielić na dwie część: 3/4 i 1/4. Większą część rozwałkować i ułożyć w blaszce, ponakuwać widelcem następnie rozłożyć przestudzone jabłka i pozostałą część rozwałkowanego ciasta. Piec przez ok 35-40 min w 180 C
    Wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika można posmarować pozostałymi białkami. Ja osobiście lubie tą wersję jabłecznika posypaną cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować