Klasyczne faworki

5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja rodzina uwielbia słodycze. Taka okazja jak karnawałowe ostatki nie może więc obyć się bez łasuchowania. W ostatni weekend karnawału żona smaży pączki, a w tłusty czwartek ja przeplatam i smażę fa

Składniki:

  • ● 5 żółtek
    ● 5 łyżeczek cukru
    ● 2 szklanki mąki
    ● 5 łyżek gęstej śmietany 18-proc.
    ● 50 ml spirytusu
    ● olej lub smalec do smażenia
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Klasyczne faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sitko.
    Żółtka ucieramy z cukrem na
    puch. Dodajemy kolejno mąkę,
    śmietanę i spirytus. Zagniatamy
    gładkie ciasto. Kilka minut obtłukujemy
    je wałkiem. Gdy będzie
    płaskie, składamy na pół i ponownie obtłukujemy, aby
    wtłoczyć w ciasto jak najwięcej
    powietrza. Odstawiamy na
    godzinę.
  • 2. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy,
    w razie potrzeby
    podsypując odrobiną mąki.
    Radełkiem wycinamy prostokąty
    (ok. 3x10 cm). Pionowo
    nacinamy środki na 3-4 cm
    i przewijamy przez otwór jeden
    koniec prostokąta.
  • 3. W szerokim rondlu lub głębokiej
    patelni rozgrzewamy
    tłuszcz. Faworki smażymy partiami
    z dwóch stron na złoty
    kolor. Wyjmujemy, osączamy
    na papierowym ręczniku kuchennym
    i posypujemy przez
    sitko cukrem pudrem.

Porady

redakcyjnej kucharki Krystyny ● Spirytus możemy zastąpić octem lub czystą wódką. ● Z ciasta możemy zrobić róże: wycinamy 3 różnej wielkości kółka, brzegi nacinamy i środki sklejamy białkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować