Klasyczna zupa pomidorowa

4.5 (199 ocen)

Po wszystkich zupach-kremach zatęskniłam za klasyką.To chyba też za sprawą mroźnej pogody za oknem.Najbardziej lubię taką przygotowaną na domowym przecierze pomidorowym i taka właśnie wam prezentuję.

Składniki:

  • Składniki:
    1 korpus z kurczaka
    1 udko z kurczaka
    800 g przecieru pomidorowego
    2 marchewki
    kawałek selera
    kawałek pora
    natka pietruszki
    3-4 łyżki śmietany 30%
    2 torebki ryżu
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Klasyczna zupa pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Mięso myjemy,zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy umyte i obrane warzywa.Wszystko gotujemy na małym ogniu do czasu,aż mięso będzie miękkie.Wyjmujemy mięso i warzywa.Dodajemy do wywaru pomidory.Jeśli nie posiadamy domowego przecieru,możemy użyć pomidorów z puszki.Gotujemy z przecierem jeszcze około 10 minut.Ryż gotuję osobno w osolonej wodzie.Ugotowany ryż dodaję do zupy i całość gotuję jeszcze około 10 minut.Zabielamy śmietaną,doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Marchewką kroimy w plasterki dorzucamy do zupy.Przed podaniem posypujemy posiekana natka pietruszki.Możemy użyć śmietany np 12% ale ja uważam,że z tą smakuje najlepiej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować