Klasyczna szarlotka

4.5 (179 ocen)

Taką szarlotkę pamiętam z dzieciństwa najbardziej i właśnie ją najczęściej przyrządzam :)

Składniki:


  • 300 g mąki
    100 g cukru pudru
    200 g margaryny
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany

    6 jabłek szara reneta
    2 łyżki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Klasyczna szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.

    Całość siekamy z margaryną po czym dodajemy żółtka i śmietanę.

    Zagniatamy na gładkie ciasto.

    Dzielimy je na 2 części (około 70 % i 30%).

    Wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  • Klasyczna szarlotka 2. Obrane jabłka ścieramy na plasterki.

    Wysmarowaną tłuszczem forme (użyłam 30 cm) wykładamy większym kawałkiem rozwałkowanego ciasta.

    Nakładamy jabłka, posypujemy je cynamonem i przykrywamy drugą częścią ciasta.

    Możemy powycinać wzorki bądź z ciasta ułożyć paseczki.

    Całość pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować