Klasyczna babka cioci Janki

4.5 (148 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z wiekowego rodzinnego zeszytu. Klasyczna, smaczna babka, warta wypróbowania :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (na jedną keksówkę):
    - 250g masła
    - 250g cukru
    - 125g mąki pszennej
    - 125g mąki ziemniaczanej
    - 1 całe jajko
    - 4 żółtka
    - 4 białka
    - 1/2 paczuszki proszku do pieczenia
    - skórka z cytryny
    - szczypta soli do białek
    - kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Klasyczna babka cioci janki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy. Wbijamy jajko. Dodajemy po kolei po jednym żółtku i stopniowo wsypujemy cukier, oraz mąkę, ciągle mieszając. Na koniec dodajemy proszek.
  • 2. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Delikatnie i stopniowo dodajemy do masy i mieszamy ręcznie. Do części ciasta możemy dodać kakao. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok 1h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować