Kładzione kluski półfrancuskie

4.48 (205 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Biorę udział w konkursach kulinarnych i festynach. Zdobyłam już kilka nagród. Kluski są doskonałymdodatkiem do zup i mięs.

Składniki:

  • ● 3 dag miękkiego masła
    ● 2 jajka
    ● 15-20 dag mąki
    ● szczypta soli
    ● szczypta proszku do pieczenia
    ● mleko lub woda
    ● 2 dag słoniny lub boczku
Wystaw ocenę:

4.48 (205 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kładzione kluski półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy z jajkami,
    a następnie mieszamy z mąką,
    solą i proszkiem do pieczenia.
    Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść
    ciasto o konsystencji
    ziemniaczanego purée.
  • Kładzione kluski półfrancuskie 2. Porcje ciasta wkładamy łyżką
    do wrzącej osolonej wodę (przed
    nałożeniem ciasta łyżkę za każdym
    razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut.
    Polewamy pokrojoną i wytopioną
    słoniną lub boczkiem.

Porady

Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować