• Kładzione kluski półfrancuskie

    Autor: Anna Cacek, Wola Orzechowska

  • Biorę udział w konkursach kulinarnych i festynach. Zdobyłam już kilka nagród. Kluski są doskonałymdodatkiem do zup i mięs.

  • Składniki

    ● 3 dag miękkiego masła
    ● 2 jajka
    ● 15-20 dag mąki
    ● szczypta soli
    ● szczypta proszku do pieczenia
    ● mleko lub woda
    ● 2 dag słoniny lub boczku

  • Sposób przygotowania

    1.

    Masło ucieramy z jajkami, a następnie mieszamy z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Wlewamy tyle mleka, aby zagnieść ciasto o konsystencji ziemniaczanego purée.

    2.
    Kładzione kluski półfrancuskie - krok 2

    Porcje ciasta wkładamy łyżką do wrzącej osolonej wodę (przed nałożeniem ciasta łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie) i gotujemy ok. 2 minut. Polewamy pokrojoną i wytopioną słoniną lub boczkiem.

  • Rady

    Do ciasta możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Kluski można też przygotować na słodko
    z dodatkiem cukru i podać ze śmietaną.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, kluski
  • 1 komentarz

Autor: Anna Cacek, Wola Orzechowska

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-10-31T15:41:59+01:00

2211 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPK_11-2010