Kiszonka z kremem bostońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Mikserem utrzeć masło z cukrem na pulchną masę. Dodawać pojedynczo jajka cały czas miksując. Następnie dodać suche składniki na zmianę z wodą. Na koniec dołożyć kapustę kiszoną, wiórki kokosowe i ekstrakt waniliowy.
Blaszkę o wym 25 na 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C i piec ok 55 min. Ciasto pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem, jeśli patyk wychodzi suchy ze środka ciasta to ciasto jest upieczone. Odstawić do ostudzenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
2.Żółtka utrzeć z mąkami, śmietanką i cukrem za pomocą łyżki. W rondelku zagotować mleko i wlać do żółtek, szybko zamieszać trzepaczką. Znowu przelać masę do rondelka. Mieszać trzepaczką, aż masa zgęstnieje (to zapobiegnie powstawaniu grudek). Krem o odpowiedniej gęstości przełożyć do miski, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i lekko schłodzić. Letni krem zmiksować z miękkim masłem.
Ciasto przekrawamy na 2 blaty . Na pierwszym wykładamy połowę kremu, posypujemy pokrojonymi cukierkami czekoladowymi, przykrywamy drugim blatem, na to reszta kremu. Ciasto polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i chłodzimy najlepiej do następnego dnia
Komentarze