Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewki w bardzo smaczny sposób. Przygotowane w ten sposób warzywo może być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu.
Składniki:
(na dwa słoiki po 400g)
Dwa pęczki rzodkiewek
Korzeń chrzanu + liście
Kawałek imbiru wielkości kciuka
Koperek
Liście wiśni
4 ząbki czosnku
1l wody + łyżka soli
Kiszone rzodkiewki z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi, rzodkiewki są gotowe do jedzenia.
Komentarze