Kiszone rzodkiewki z imbirem

4.5 (173 ocen)

Ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewki w bardzo smaczny sposób. Przygotowane w ten sposób warzywo może być smaczną przekąską, dodatkiem do dań z grilla czy obiadu.

Składniki:

  • (na dwa słoiki po 400g)
    Dwa pęczki rzodkiewek
    Korzeń chrzanu + liście
    Kawałek imbiru wielkości kciuka
    Koperek
    Liście wiśni
    4 ząbki czosnku
    1l wody + łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone rzodkiewki z imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszone rzodkiewki z imbirem 1. Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajmy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a i zalewa się zabarwi, rzodkiewki są gotowe do jedzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Imbir Liście wiśni Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować