Ogórki kiszone

5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Uwielbiamy kiszone ogórki oraz zupę ogórkową, którą z nich robię, dlatego robię ich na zimę bardzo dużo. Ponadto kiszone ogórki to wspaniałe źródło witaminy C.

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
    czosnek,
    korzeń chrzanu,
    łodygi kopru,
    sól.
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu. Na sam koniec włożyć dwie łodygi kopru. Przygotować zalewę: na litr wody wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki. Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić. Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" .

    Następnie odstawić słoiki na 2-3dni w słoneczne, suche miejsce, po czym wstawić do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Czosnek Koper Ogórek

Notka redakcyjna

PP_07-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować