Uwielbiamy kiszone ogórki oraz zupę ogórkową, którą z nich robię, dlatego robię ich na zimę bardzo dużo. Ponadto kiszone ogórki to wspaniałe źródło witaminy C.
Składniki:
3 kg ogórków,
czosnek,
korzeń chrzanu,
łodygi kopru,
sól.
Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki dokładnie myjemy i nakładamy do słoików. Do każdego słoika wrzucamy po 2 obrane i przepołowione ząbki czosnku oraz po ok. dwa 6cm kawałki obranego chrzanu. Na sam koniec włożyć dwie łodygi kopru. Przygotować zalewę: na litr wody wsypać czubatą łyżkę soli i dokładnie wymieszać. Mieszanką zalać ogórki. Słoiki wytrzeć do sucha, po czym szczelnie zakręcić. Ja zawsze przed zakręceniem słoików nakładam kawałek folii spożywczej na górę słoika, dopiero potem szczelnie zakręcam, oczywiście o ile nie są to tzw. słoiki' na gumkę" .
Następnie odstawić słoiki na 2-3dni w słoneczne, suche miejsce, po czym wstawić do piwnicy.
Komentarze