Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami

4.46 (178 ocen)

  • 15 min

U mnie dziś na obiad przysłowiowe danie za grosik, bardzo sycące i tanie oraz proste w wykonaniu. Gorąco polecam.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki dla 4 osób
    1 kg kiszonej kapusty
    1/2 kg ziemniaków
    20 dag surowego boczku
    1 mała cebula
    1 płaska łyżeczka majeranku
    Sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiszona kapusta z ziemniakami oraz skwarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: kapustę namoczyć by pozbyć się kwaśnego smaku, następnie wylać na durszlak, przepłukać bieżącą wodą i zalać ponownie wodą, ugotować do miękkości pod przykryciem. Następnie odcedzić, osączyć na durszlaku, odcisnąć z nadmiaru wody, pokroić nożem. Ziemniaki ugotować, odcedzić i utłuc lub przepuścić przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, usmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić. Do kapusty dodać ziemniaki, usmażone skwarki z cebulą, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, podawać na ciepło z chlebem z ziarnami. Danie przed podaniem posypać koperkiem.

Porady

1.Zamiast majeranku można dodać ziarna kminku. 2.Jeśli nie mamy kiszonej kapusty danie można przygotować ze słodką kapustą, tylko należy ją zakwasić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować