Regionalne danie suwalszczyzny, znane u Nas i cenione, turyści mogą zakupić je w każdej regionalnej knajpce czy restauracji:)Ja często robię je w domu, bo wszyscy bardzo lubimy ten przysmak
1 godz. 30 min
Składniki:
4 kg ziemniaków
szklanka mąki
1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi
sól- ok. 2 łyżek
pieprz- około łyżki
flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok. 1 metrze długości
Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blaze, nakłukamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanka mleka
Komentarze