KISZKA ZIEMNIACZANA

4.5 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Regionalne danie suwalszczyzny, znane u Nas i cenione, turyści mogą zakupić je w każdej regionalnej knajpce czy restauracji:)Ja często robię je w domu, bo wszyscy bardzo lubimy ten przysmak

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 kg ziemniaków
    szklanka mąki
    1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi
    sól- ok. 2 łyżek
    pieprz- około łyżki
    flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok. 1 metrze długości
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kiszka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pieczenie 1. Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blaze, nakłukamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać i kiszka nie popękała. Pieczemy godzinę w 180 stopniach z termoobiegiem. Podajemy ze szklanka mleka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować