Kiszka pasztetowa

4.97 (169 ocen)

Domowa pasztetowa. Pyszna, smaczna i zdrowa, Wiemy co jemy.

Składniki:

  • 50 dag karkówki wieprzowej
    50 dag wątroby wieprzowej
    12 dag słoniny
    1 bułka
    1/4 szkl. tartej bułki
    2 jajka
    po 10 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
    1/2 łyżeczki majeranku
    1 1/2 łyżki soli
    jelito grube
Wystaw ocenę:

4.97 (169 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Pasztet

Kiszka pasztetowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę u słoninę zalać gorącą, osoloną wodą, ustawić na ogniu.
    Po 20 minutach z wywaru wyjąć słonin, a mięso gotować przez 40minut.
  • 2. Słoninę ostudzić i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  • 3. Wątrobę dokładnie umyć, włożyć do wrzącej wody , parzyć około 20 minut.
  • 4. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i wraz w wątroba, ugotowanym mięsem i tarta bułką trzykrotnie zemleć w maszynce z sitkiem o małych oczkach.
  • 5. Do masy dodać jajka, zmielone przyprawy i sól do smaku, wymieszać i przetrzeć przez sitko bądź zmiksować, Do tak przygotowanej masy dodać pokrojoną słoninę, wymieszać farszem napełniać jelito, mocno zawiązać końce.
  • 6. Kiszkę włożyć do wrzącej wod i gotować na bardzo małym ogniu około 60 minut. Wyjąć, ostudzić w zimnej wodzie i obsuszyć.

Porady

Kiszka nie ma tak miękkiej konsystencji co pasztetowa ze sklepu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować