Kiszenie kapusty

4.99 (158 ocen)

Kiszenie kapusty to już co roczny rytuał w mojej rodzinie. Przepis jest w mojej rodzinie przekazywany z pokolenia na pokolenie .Ja robię z podwojonych składników.

Składniki:

  • 25 kg Kapusta biała drobno poszatkowana
    400 g Sól
    1 kg Marchew utarta
    1 ,1/2 kg malutkich cebulek(obranych)Mój tato je póżniej uwielbia
    Można dodać kminek(ja go nie lubię)

    Dodatkowo
    Deseczki do beczki -2 szt
    Kamień do obciążenia
    Ściereczka do przykrycia.
Wystaw ocenę:

4.99 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszenie kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę, wkładamy do wyparzonej beczki, przesypując co jakiś czas, marchewką, solą
    I tak na przemian, kapusta, przyprawy.Każdą warstwę lekko ubijamy, by nie przetrącić kapusty(ręką tłuczkiem czy też udeptujemy nogami)Co jakiś czas wkładamy małą cebulkę(garścią)
    Podczas ubijania kapusty, powinien pojawić się kwas (Kapusta musi puścić "wodę)
    Na gotową kapustę, do beczki kładę na wierzch, deseczki i obciążam kamieniem.
    Beczkę przykryć ściereczką, i zostawić w ciepłym miejscu, na około tydzień.Codziennie przekłuwać do dna,aby wypuścić tworzące się gazy. .
    Po tygodniu beczkę można przenieść w inne miejsce.

Porady

Jeżeli soku jest mało to trzeba rozpuścić 1-2 dag soli w wodzie i zimną wlać do naczynia z kapustą. Do słoików przekłada się jak przestanie mocno "gazować".To zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.Powinno być ok 20 stopni

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować