Kisielowiec z winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ulubione ciasto mojej rodziny. Piekę je nie tylko od święta, czasami też na niedzielę. Jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Składniki:

  • ● 1 szklanka mąki
    ● 3 kisiele o smaku wiśniowym
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 1 szklanka oleju słonecznikowego lub 1 kostka margaryny
    ● 1 szklanka cukru
    ● 6 jajek
    ● 1 galaretka cytrynowa
    ● winogrona (mogą też być wiśnie, porzeczki lub agrest)
    ● tłuszcz do formy

Kisielowiec z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kisielowiec z winogronami 1. Jajka z cukrem ucieramy na
    puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez
    sitko i dodajemy do ubitych jajek.
    Wsypujemy kisiele i mieszamy.
    Nie przerywając mieszania,
    małą strużką wlewamy lekko
    podgrzany olej (jeśli do ciasta
    używamy margaryny, należy ją
    najpierw roztopić, a następnie
    lekko wystudzoną wlewać powoli
    do ciasta).
  • 2. Małą tortownicę natłuszczamy
    i oprószamy mąką. Wlewamy
    ciasto i wstawiamy do piekarnika
    nagrzanego do temp. 170 °C.
    Pieczemy ok. 40 minut.
  • 3. Wystudzone ciasto przybieramy
    owocami i zalewamy tężejącą
    galaretką (wody dajemy połowę
    mniej niż podano w przepisie
    na opakowaniu).

Porady

● Ciasto możemy upiec z kisielami o smaku owoców wyłożonych na biszkopcie. ● Jeśli chcemy szybko przygotować ciasto, możemy wykorzystać gotowy biszkopt.

Notka redakcyjna

PPK_08-2009

Komentarze

Podobne przepisy