Kisielnik

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotowanie to moja pasja.

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1 szkl. cukru
    płaska łyżeczka amoniaku
    łyżka mleka
    ok. 3/4 kg mąki
    małe op. śmietany 12-proc.
    2 kisiele bez cukru
    500 ml śmietanki 30-proc.
    2 jajka
    cukier puder

Kisielnik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy 1/2 szkl. cukru, amoniak wymieszany
    z ciepłym mlekiem, śmietanę i jajka. Zagniatamy. Pieczemy 2 placki (forma
    25x42 cm) po ok. 20 minut w temp. 200 °C.
  • 2. Pozostały cukier zagotowujemy ze 100 ml śmietanki. Wlewamy kisiele wymieszane z resztą śmietanki. Gotujemy do zgęstnienia. Gorącą masę wykładamy na placek, przykrywamy drugim plackiem i posypujemy
    cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Komentarze

Podobne przepisy