klukwy, czyli żurawiny, najlepiej smakują zebrane zima i na przedwiośniu. Są bardzo kwaśne, dlatego trzeba doda do kisielu sporo cukru lub ugotować go na słodkim czerwonym winie.
Kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Owoce przebrać, umyć w kilku wodach, osączyć i starannie przetrzeć przez sito. Wytłoczyny zalać 3 szklankami gorącej wody. Zagotować, odcedzić, wlać do rondla, doda cukier, jeszcze raz zagotować, dolewając ćwierć szklanki zimnej ody wymieszanej z mąką ziemniaczaną. Zamieszać i chwilkę pogotować. Po przestygnięciu połączyć z surowym przecierem z żurawin. Gotowy kisiel przelać do pucharków. Można też zostawić kilka całych żurawin i dodać do gotowego już kisielu. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i udekorować każdą porcję kisielu.
Komentarze