Smaczny, tani, orzeźwiający i szybki w przygotowaniu- taki właśnie jest domowy kisiel z rabarbaru:) Smak deseru oczywiście nie do porównania z „kupnym gotowcem”. W sezonie rabarbarowym musicie go zrobić:)
Składniki:
Składniki na 4 porcje:
• 4 łodygi rabarbaru,
• ok 2-3 łyżki cukru do smaku,
• 400 ml wody,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• mleczna czekolada do dekoracji,
• bita śmietana do dekoracji,
• truskawki do dekoracji
Kisiel rabarbarowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rabarbar myjemy i osuszamy. Gotowy kroimy w około 1 cm kawałki. Przygotowane kawałki zalewamy połową wody i stawiamy na ogniu.
Rabarbar gotujemy do momentu jak zmięknie i zacznie się rozpadać. W tym czasie w pozostałej ilości wody rozpuszczamy mąkę.
2.Mieszaniną wody i mąki zalewamy gotowy, rozgotowany rabarbar. Całość zagotowujemy i słodzimy do smaku.
Gotowy kisiel rozlewamy do przygotowanych pucharków i pozostawiamy do ostygnięcia.
Przestudzony deser dekorujemy wiórkami czekoladowy, bitą śmietaną i truskawką. Podajemy!
Komentarze