Kisiel porzeczkowo-zurawinowy

0 (0 ocen)

Świetny domowy deser :)

Składniki:

  • Na 3 porcje:
    250 ml gęstego soku z porzeczek (domowego)
    250 ml soku żurawinowego (kupionego)
    100 ml wody
    1 czubata łyżka cukru waniliowego (domowego)
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

    Do dekoracji - 4 herbatniki

Kisiel porzeczkowo-zurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    W garnuszku wymieszać sok z porzeczek i sok żurawinowy, wsypać cukier waniliowy, zamieszać. Postawić na gazie i zagotować.
    Do kubeczka wlać 100 ml wody, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie rozmieszać.
    Gdy soki się zagotują, wlać mieszaninę z mąki i wody, zamieszać szybko, trzymać na ogniu do zagotowania. Gorący kisiel rozlać do miseczek lub pucharków, zostawić do lekkiego ostudzenia. 1 herbatnik pokruszyć i posypać wszystkie porcje kisielu, do każdej włożyć po jednym całym herbatniku i podawać ciepły lub ostudzony, w zależności od upodobań.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy