Ciasto Kinder Pingui

4.5 (177 ocen)

  • 40 min

Kinder Pingui to lekkie, mało słodkie ciasto. Proste do przygotowania i doskonałe na różne okazje. Polecam wypróbowanie pzrepisu

  • 40 min

Składniki:

  • 3 duze jaja, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki, 1 łyżka kakao, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia i kilka kropel ekstraktu (aromatu) waniliowego i na masę 250 ml śmietany kremówki (30-36%), 2 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny i na polewę czekoladową 2 tabliczki gorzkiej czekolady (można dodać 1 gorzką 1 mleczną), 50 g masła, 5 łyżek mleka i 1 łyżka oleju.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Następnie dodawać po 1 żółtku nadal miksując lecz na mniejszych już obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Na koniec dolać olej i aromat waniliowy. Zmieszać łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (15x20 cm). Piec około 20 minut w temp. koło 180*C. Po wystudzeniu przekroić w poprzek na 2 blaty
  • 2. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie (rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody) wystudzoną żelatynę. Żelatyna musi być chłodna ale jeszcze nie tężejąca. Całość łączymy i szybko wykładamy na jeden z blatów. Przykrywamy go kolejnym blatem.
  • 3. Najlepiej w kąpieli wodnej rozpuszczamy 170 g czekolady z masłem, mlekiem i olejem. Kiedy masa będzie jednolita rozlewamy ja na wierzchu naszego placka. Resztę czekolady ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładnie posypujemy wierzch placka.

    Wkładamy do lodówki choćby na pół godziny by wszystko ładnie się ścięło i zastygło. Po tym czasie można już spokojnie podawać :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować