Ciasto kinder pingui - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, dodać pod koniec cukier puder. Następnie dodawać po 1 żółtku nadal miksując lecz na mniejszych już obrotach. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć. Na koniec dolać olej i aromat waniliowy. Zmieszać łyżką. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (15x20 cm). Piec około 20 minut w temp. koło 180*C. Po wystudzeniu przekroić w poprzek na 2 blaty
2.Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder a następnie (rozpuszczoną w 1/4 szklance gorącej wody) wystudzoną żelatynę. Żelatyna musi być chłodna ale jeszcze nie tężejąca. Całość łączymy i szybko wykładamy na jeden z blatów. Przykrywamy go kolejnym blatem.
3.Najlepiej w kąpieli wodnej rozpuszczamy 170 g czekolady z masłem, mlekiem i olejem. Kiedy masa będzie jednolita rozlewamy ja na wierzchu naszego placka. Resztę czekolady ścieramy na drobnych oczkach tarki i dokładnie posypujemy wierzch placka.
Wkładamy do lodówki choćby na pół godziny by wszystko ładnie się ścięło i zastygło. Po tym czasie można już spokojnie podawać :)
Komentarze