Kieszonki z suszonymi pomidorami i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czas przygotowania ciasta około 25 minut
Czas przygotowania kieszonek około 50 minut
Przepis na 2-4 porcje
Przygotowanie ciasta:
Do naczynia wkładamy wszystkie składniki i mieszamy aż uzyskamy sklejoną masę. Następnie ugniatamy ciasto dodając małe ilości mąki tak aby się nie lepiło. Ugniatamy przez 10 minut. Ulep ciasto w kulkę i zostaw pod ręcznikiem kuchennym na 15minut.
2.Przygotowanie kieszonek:
Do garnuszka wlewamy śmietanę, suszone pomidory, starte ząbki czosnku oraz sól ziołową, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty.
Na tacce wałkujemy ciasto i formujemy osiem małych trójkątów, dodajemy mąki w razie gdyby ciasto się kleiło.
Nakładamy sos, nie za dużo. Sosu powinna zostać połowa, którą wykorzystamy później.Następnie startą mozzarellę. Zawijamy i układamy na blachę, którą następnie wkładamy do wcześniej rozgrzanego pieca (225 stopni) na 25 minut. Kieszonki podajmy na pozostałym sosie i układamy wokół wypłukaną rukolę.
Komentarze