Zaskakująca propozycja na niedzielny obiad. Niezwykłe połączenie smaków.
Składniki:
Składniki podstawowe:
2 piersi z kurczaka
pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej
pół kg śliwek
Składnik dodatkowy:
1 cebula
Składniki robocze:
pół szklanki mąki
2 jajka
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia
50 ml octu winnego
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
pół łyżeczki mielonego cynamonu
2 kulki ziela angielskiego
sól, pieprz
Kieszonki drobiowe z chutney śliwkowym i kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi z kurczaka przekroić w poprzek, nie rozcinając do końca, tworząc kieszonkę. Natrzeć solą i pieprzem w środku i od zewnątrz. Wstawić do lodówki.
2.CHUTNEY ŚLIWKOWY:
Śliwki umyć i wydrylować. Pokroić w kostkę. Włożyć do garnka. Dodać drobno posiekaną cebulę, 2 łyżki wody, ocet winny, cukier, cynamon i ziele angielskie. Gotować wszystko na małym ogniu, aż śliwki się rozgotują a sos zacznie gęstnieć. Na końcu przyprawić solą i pieprzem. Ma być ostro - słodki.
3.Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z 3-4 łyżkami sosu śliwkowego. Nadzienie do faszerowania kieszonek ma być dość gęste, więc sos należy dodawać stopniowo do kaszy.
Kieszonki nadziewać przygotowanym farszem, spiąć wykałaczkami i panierować kolejno w mące , przyprawionymi solą i pieprzem jajkami i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
4.Usmażone kieszonki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zapiekać pod przykryciem ok. 20 minut w 180 stopniach.
Porady
Z podanych składników uzyskamy większą ilość chutney śliwkowego, który można włożyć do słoika, poddać pasteryzacji i przechowywać w lodówce.
Komentarze