Kieszonka z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Jeżyny wraz z cukrem włożyć do rondelka. Przykryć i gotować na małym ogniu 2 minuty, aż owoce zaczną mięknąć. Zdjąć z ognia i odstawić na 5 minut do ostygnięcia. Odcedzić owoce zachowując sok.
Odłożyć mały kawałek ciasta do udekorowania. Pozostałe ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie w kształt koła. Umieścić na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ułożyć owoce na rozwałkowanym cieście i podwinąć do góry brzegi tak, żeby się nie łączyły do końca i żeby w środku było widać część owoców. Przy pomocy pędzelka, posmarować podwiniętą część ciasta odrobiną jajka.
Rozwałkować odłożony kawałek ciasta i powycinać z niego kółeczka. Pędzlować je jajkiem i przyklejać do podwiniętych brzegów ciasta. Piec 25 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i lekko posypać cukrem pudrem. Podawać z pozostawionym z owoców sokiem.
Komentarze