Kiełbaski z serem na pierzynce

3 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Kulinaria nie są moją ulubioną dziedziną, ale jeśli już coś gotuję, to jest to przeważnie nowość wyszukana przez mamę – tak jak to pyszne danie.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 8 niedużych kiełbasek
    ● 200 g sera żółtego lub dowolnego pleśniowego
    ● 8 plastrów bekonu
    ● olej
    „Pierzynka”:
    ● 3 średnie pory
    ● 2 łyżeczki oleju
    ● 3 łyżeczki śmietany
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbaski z serem na pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbaski lekko podpiekamy
    na odrobinie gorącego oleju.
    Po ostudzeniu każdą kiełbaskę
    nacinamy wzdłuż,
    robiąc niewielką kieszonkę. Do nacięcia wkładamy starty
    na tarce o dużych oczkach
    żółty ser (pleśniowy kroimy
    w kawałki) i zawijamy kiełbaski
    w plastry bekonu. Zapiekamy
    ok. 20 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.
  • Kiełbaski z serem na pierzynce 2. Dokładnie oczyszczone pory
    kroimy w cienkie plasterki.
    Na patelni rozgrzewamy olej
    i podsmażamy pory około 20
    minut, od czasu do czasu mieszając.
    Doprawiamy solą i pieprzem.
    Pod koniec smażenia
    dodajemy śmietanę. Pozostawiamy
    na ogniu, aż śmietana
    lekko odparuje.
  • 3. Na talerze wykładamy podsmażone
    pory, na warzywa
    kładziemy po 2 kiełbaski.

Porady

● Kiełbaski z serem zawinięte w plastry bekonu lub boczku doskonale nadają się do pieczenia na grillu. W czasie gdy się pieką, przygotowujemy pory w śmietanie. ● Kiełbaski przeznaczone do pieczenia na grillu nie powinny być podsuszane, ale też niezbyt tłuste.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować