Kiełbaski smyrneńskie w sosie pomidorowym - soudzoukakia

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Kiełbaski doprawione kminkiem zawdzięczają swoją popularność Grekom, którzy kiedyś mieszkali w Smyrnie, teraz noszącej nazwę Izmir, w Turcji.

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • - chuda mielona jagnięcina: 500 gramów
    - okruchy z chleba: 55 gramów
    - cebula drobno posiekana: 1 sztuka
    - ząbek czosnku zmiażdżony: 1 sztuka
    - natka pietruszki - drobno posiekana: 3 łyżeczki
    - mielony kminek: 1 łyżeczka
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
    - Jajko: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki

    - pomidory w puszcze: 1 opakowanie
    - cukier: 1 szczypta
    - oliwa z oliwkek: 50 mililitrów
    - kminek mielony: 1 szczypta
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - listek laurowy: 1 sztuka
    - sól: 2 szczypty
    - pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kiełbaski smyrneńskie w sosie pomidorowym - soudzoukakia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiełbaski smyrneńskie w sosie pomidorowym - soudzoukakia 1. Składniki na kiełbaski dobrze wymieszać i wyrobić
    zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z mięsa 12 kiełbasek o tej samej długości i grubości ok 9 cm
    usmażyć na rozgrzanej oliwie ze wszystkich stron.


    Wszystkie składniki na sos, włożyć do rondla, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 30 min włożyć usmażone kiełbaski do sosu i gotować na bardzo małym ogniu ok 5-10 min

    Do sosu możemy wrzucić garść zielonych oliwek.
    Podajemy kiełbaski z ryżem albo z makaronem...
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować