Kiełbaski norymberskie z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

...

  • 60 min

Składniki:


  • 6 szalotek
    3 jabłka
    2 łyżki masła klarowanego
    400 g kiełbasek norymberskich
    3 łyżki brązowego cukru
    150 ml cydru lubelskiego (jabłka suszone w miodzie)
    100 ml bulionu drobiowego
    łyżka suszonego tymianku
    gałązka świeżego tymianku
    sól ,pieprz

Kiełbaski norymberskie z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotki pokroiłem w cienkie krążki ,jabłka w małe kawałki. Rozgrzałem masło na patelni ,zeszkliłem szalotki ,dodałem jabłko i podlałem cydrem oraz bulionem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem ,łyżką cukru i dusiłem na wolnym ogniu kilka minut.

    Kiełbaski piekłem 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni C.

    Do naczynia żaroodpornego przełożyłem pieczone kiełbaski ,zalałem jabłkami z cebulą ,oprószyłem tymiankiem ,położyłem na wierzch świeży tymianek i posypałem resztą cukru. Zapiekałem 30 min w temperaturze 200 stopni C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy