Kiełbasa z opieniek

0 (0 ocen)

  • 40 min

składniki na " wegetariańską kiełbaskę " dla 4 osób

  • 40 min

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg grzybów opieniek, 20 dkg wędzonej słoniny, 1 łyżka smalcu, 4 ząbki czosnku, 4 jajka, 2 cebule, jelita wieprzowe jak do wyrobu swojskiej kiełbasy, sól

Kiełbasa z opieniek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować farsz : opieńki oczyścić, poodcinać nóżki, wrzucić do osolonej wrzącej wody i gotować około 30 minut. Odcedzić, przestudzić i zmielić w maszynce do mięsa. Jedno jajko odłożyć, a pozostałe ugotować na twardo, wystudzić, obrać i drobno posiekać. Cebule obrać, posiekać, zrumienić na rozgrzanym tłuszczu. Następnie połączyć z grzybami, czosnkiem i solą. Wbić ostatnie jajko i bardzo dokładnie wymieszać. Całość doprawić do smaku. Jelita napełniać farszem, nadając im kształt kiełbasek i zawiązać bawełnianą nitką z obu stron. Po napełnieniu wszystkich kiełbasek, ułożyć je w dużym rondlu, zalać zimną wodą i zagotować. Od momentu wrzenia gotować jeszcze 10 minut. Słoninę pokroić w kostkę, stopić na patelni, a powstałymi skwarkami i tłuszczem polać kiełbaski na krótko przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy