Kiełbasa w glazurze

5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 45 min

Robi się naprawdę szybko, a smakuje wspaniale.

  • 45 min

Składniki:

  • 5 białych surowych kiełbas
    1/2 szkl. dżemu żurawinowego
    3 łyżki startego chrzanu
    2 łyżki oleju
    łyżka wódki

    Do dekoracji:
    suszona żurawina
    sałata
    gałązki rozmarynu
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dżemy Przystawki

Kiełbasa w glazurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasy myjemy i nakłuwamy. Wkładamy do wrzącej wody i gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wyjmujemy, lekko studzimy i smarujemy olejem.
  • Kiełbasa w glazurze 2. Przygotowujemy glazurę: dżem żurawinowy mieszamy z chrzanem i wódką.
  • Kiełbasa w glazurze 3. Kiełbasy układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, aż się zrumienią. Smarujemy połową glazury i pieczemy jeszcze 10 minut. Następnie kiełbasy odwracamy
    i smarujemy pozostałą glazurą. Pieczemy kolejne 10 minut.
  • 4. Sałatę myjemy, osuszamy i układamy na półmisku. Wykładamy kiełbasy. Dekorujemy żurawiną i rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Surowa kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować