KIEŁBASA SŁOIKOWA

4.99 (182 ocen)

Konserwa mięsna , bez sztucznych dodatków,konserwantów,mięso w mięsie.Można przechowywać dłużej.

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki w całości
    0,5 kg łopatki mielonej
    około 1 płaska łyżka soli
    pieprz , majeranek do smaku
    około 3-4 ząbki czosnku
    po 2 ziarnka ziela angielskiego , 1 liściu laurowym i pół łyżce smalcu na każdy słoik
Wystaw ocenę:

4.99 (182 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiełbasa słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę w całości pokroić na kostkę , około 2x2 , dodać sól , pieprz i majeranek , dokładnie wymieszać , aby przyprawy dobrze pokryły mięso . Następnie dodać mięso mielone , rozgnieciony czosnek i znowu wymieszać razem dokładnie . Odstawić na 24 godziny do lodówki . Przygotować około 4 słoiki 1/2 litrowe . Następnego dnia nakładać mięso do słoików , na około 3/4 wysokości , łyżką dokładnie ugniatać tak , aby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem . Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym , 2 kulki ziela angielskiego i dodać nieco wody , tylko żeby pokryło mięso . Włożyć także na każdy słoik po pół łyżki smalcu . Zakręcić . Gotować 1 godzinę , wystudzić . Następnego dnia powtórzyć gotowanie 1 godzinę .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować