Konserwa mięsna , bez sztucznych dodatków,konserwantów,mięso w mięsie.Można przechowywać dłużej.
Składniki:
1,5 kg łopatki w całości
0,5 kg łopatki mielonej
około 1 płaska łyżka soli
pieprz , majeranek do smaku
około 3-4 ząbki czosnku
po 2 ziarnka ziela angielskiego , 1 liściu laurowym i pół łyżce smalcu na każdy słoik
Kiełbasa słoikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę w całości pokroić na kostkę , około 2x2 , dodać sól , pieprz i majeranek , dokładnie wymieszać , aby przyprawy dobrze pokryły mięso . Następnie dodać mięso mielone , rozgnieciony czosnek i znowu wymieszać razem dokładnie . Odstawić na 24 godziny do lodówki . Przygotować około 4 słoiki 1/2 litrowe . Następnego dnia nakładać mięso do słoików , na około 3/4 wysokości , łyżką dokładnie ugniatać tak , aby nie było wolnych przestrzeni z powietrzem . Do każdego słoika włożyć po 1 liściu laurowym , 2 kulki ziela angielskiego i dodać nieco wody , tylko żeby pokryło mięso . Włożyć także na każdy słoik po pół łyżki smalcu . Zakręcić . Gotować 1 godzinę , wystudzić . Następnego dnia powtórzyć gotowanie 1 godzinę .
Komentarze