Kiełbasa po lubusku

0 (0 ocen)

Zrobiłam mały eksperyment dodając do kiełbasy przyprawę do kurczaka po Lubusku, wyszła bardzo smaczna i aromatyczna, idealna na kanapki.

Składniki:

  • 1,3 kilograma szynki
    4 łyżeczki soli peklowej
    4 łyżeczki żelatyny
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżki przyprawy do kurczaka po Lubusku
    2 ząbki czosnku
    1/4 łyżeczki pieprzu
    70 ml. zimnej wody
    2 osłonki białkowe po 30 cm.
    sznurek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kanapki Wędliny

Kiełbasa po lubusku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Mięso z szynki kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól, suchą żelatynę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe składniki. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą i wyrabiamy przez kilka minut. Osłonki wkładamy do ciepłej wody, pozostawiamy do momentu aż zmiękną, osuszamy. Osłonki związujemy z jednej strony sznurkiem, napełniamy ścisło przygotowane mięso, związujemy z drugiej strony. Wstawiamy do lodówki na dwie doby, przekładamy do garnka zalewamy wodą i parzymy przez 1,5-2 godziny w temperaturze 70-80 stopni. Kiełbasy wyjmujemy z wody, pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować