Kiełbasa na chleb

5 (141 ocen)

  • 25 godz.

Kiełbasa z galaretką to jest to co bardzo lubię. Aromatyczna, można się nią zajadać.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 1 kg mięsa od szynki
    30 dkg boczku świeżego
    1 filet z kurczaka
    1/2 kg udźca z indyka
    biały pieprz do smaku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka peklosoli / można dodać zwykłą sól /
    25 g żelatyny
    1/2 szklanki wody
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Wędliny Szynki

Kiełbasa na chleb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso pokrojone 1.
    Pierś z kurczaka i mięso od szynki kroję w kostkę centymetrową, przesypuje solą peklową i zostawiam na 24 h w lodówce. Boczek i udziec z indyka mielę maszynką do mięsa duże oczka. Także przesypuję sola peklową i odstawiam na 24 h. Na drugi dzień przekładam do dużej miski wszystkie gatunki mięsa, dodaję czosnek sprasowany, wsypuje żelatynę, i dolewam zimną wodę. Dodaję pieprz zmielony. Całość wyrabiam dokładnie rękoma, tak długo aż mięso połączy się z przyprawami, wodą i będzie się kleić. Należy spróbować czy mięso jest dobrze doprawione.
  • kiełbasa nabijana w osłonke 2. Do maszynki do mięsa dokręcam tulejkę, na która naciągam osłonkę barierową szerokość 80 mm. Mięso wkładam do maszynki i wyciskam do osłonki. Końcówki związuję sznurkiem.
  • kiełbasa związana ułożona w brytfannie 3. Kiełbasy przekładam do brytfanny, wlewam wodę zimą taką ilość żeby nakryło kiełbasę. Przykrywam pokrywką i parzę w temp 80 stopni 1,5 h. Kiełbasa nie może się gotować tylko ma się parzyć. Po zdjęciu z ognia zostawiam do ostygnięcia w tej wodzie.Następnie wyjmuję z wody i przekładam do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kiełbasa Kurczak Szynka Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować