Kiełbasa na bogato

4.48 (197 ocen)

Kiełbasa, na która wzbudza uznanie u wszystkich od pierwszego kęsa

Składniki:

  • 5 kg łopatki wieprzowej
    5 małych główek polskiego czosnku
    Ok 1,5 litra przegotowanej ostudzonej wody
    Gorczyca ok 120 g
    4 czubate łyżki soli
    2 czubate łyżki pieprzu
    Majeranek 8 g
    8 metrów naturalnego flaka
Wystaw ocenę:

4.48 (197 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiełbasa na bogato - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w kawałki oraz mielimy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, majeranek, gorczycę i wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy wodę mieszając tak, by mięso swobodnie odchodziło od rąk. Po dokładnym wymieszaniu odstawiamy na noc do lodówki po czym nabijamy maszynką nasze wcześniej przygotowane mięso do flaka - długość pęta ok 15 cm .

    Tak przygotowaną kiełbasę można ugotować we wrzącej wodzie ok 20÷25 minut i podać na gorąco lub uwędzić.
    Uwędzone mięso idealnie nadaje się na przekąskę.

Porady

Do wędzenia najlepiej użyć drewna owocowego lub olchy. Przed wędzeniem najlepiej osuszyć kiełbasę na dymie w temperaturze ok 35÷40 stopni ok godziny. Wędzić ok 4 -4,5 godzin w temperaturze 45÷50 Pół godziny przed końcem można dodać jałowca w celu uzyskania aromatu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować