Kiełbasa domowa suszona

4.5 (197 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 25 godz.

Pyszna domowa kiełbaska. Najlepsza własnej roboty.

  • 25 godz.

Składniki:

  • 5,6 kg łopatki
    1,6 kg mięsa wołowego
    0,80 kg boczku

    3 łyżeczki ( płaskie ) pieprzu czarnego
    2 łyżeczki ( płaskie ) pieprzu zielonego
    3 łyżeczki saletry potasowej
    10 łyżek soli do przetworów domowych
    9 ząbków czosnku ( przeciśniętych przez praskę )
    2 łyżki majeranku
    łyżka cukru

    woda - na 3 kg mięsa = 1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny

Kiełbasa domowa suszona - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić w mniejsze kawałki i pomieszać z przyprawami. Pozostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu.
    Następnie całość przepuścić przez maszynkę z grubym sitkiem.
    Dokładnie wyrabiać mięso rękami i dodać wodę ; wyrabiać 20 - 30 minut .
    Takim mięsem napełniać jelita. Najlepsza w tym celu jest nadziewarka do kiełbasy.
    Kiełbaski powiesić w suchym , przewiewnym miejscu .
    Już po kilku dniach kiełbaska jest gotowa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.45 (162 ocen)

Suszona kiełbasa - palcówka

4.45 (162 ocen)

Suszona kiełbasa - palcówka

luna19 własne wyroby 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować