Kiełbasa biała według Czarka

0 (0 ocen)

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczna, biała kiełbasa na gorąco z chrzanem lub do świątecznego żurku.

  • 25 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
    podgardle wieprzowe - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
    mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
    jelita wieprzowe 28/32 - 3 metry

    przyprawy:

    sól warzona 30 g
    pieprz biały mielony - 15 gram
    5 ząbków czosnku
    1 łyżka stołowa majeranku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Żurek Żur Dania główne Wędliny

Kiełbasa biała według czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i nadziewamy do jelita wieprzowego. Kiełbasę odkręcamy w odcinki długości 12-14 cm. Parzymy W temperaturze 70-72 stopni Celsjusza przez 30 min, do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68-70 stopni Celsjusza.

Porady

Po parzeniu możemy bezpośrednio spożywać lub schłodzić w zimnej wodzie przez około 5 minut i ostudzoną możemy zamrozić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała kiełbasa Chrzan Wędlina Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować