Bardzo smaczna, biała kiełbasa na gorąco z chrzanem lub do świątecznego żurku.
25 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Mięso I klasy (chude z łopatki szynki) - 2 kg (przepuszczone przez szarpak)
podgardle wieprzowe - 0,7 kg - (przepuszczone przez sitko 10 mm)
mięso wołowe gulaszowe - 0,5 kg (przepuszczone trzykrotnie przez sitko 2 mm)
jelita wieprzowe 28/32 - 3 metry
Kiełbasa biała według czarka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z wcześniej przygotowanych mięs wyrabiamy farsz, stopniowo dodając wszystkie przyprawy. Farsz wyrabiamy około 30 minut do osiągnięcia odpowiedniej kleistości. Wyrobiony farsz wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyrabiamy jeszcze kilka minut i nadziewamy do jelita wieprzowego. Kiełbasę odkręcamy w odcinki długości 12-14 cm. Parzymy W temperaturze 70-72 stopni Celsjusza przez 30 min, do osiągnięcia wewnątrz kiełbasy temperatury 68-70 stopni Celsjusza.
Porady
Po parzeniu możemy bezpośrednio spożywać lub schłodzić w zimnej wodzie przez około 5 minut i ostudzoną możemy zamrozić.
Komentarze