Pyszne ciasteczka w kształcie udek z kurczka. Połączenie maślanego ciasta, białej czekolady, mlecznego lukru i płatków w zabawnej formie.Gwarantuję, że każdy skusi się na ciasteczkowy kubełek Classic.
1.Na stolnicy lub blacie usypać wzgórek z mąki, dodać do niego masło, cukier puder i sól.
2.Opuszkami palców zagarnąć składniki i zagniatać ciasto, aż zaczną tworzyć się grudki.
3.Zrobić w nim wgłębienie i dodać jajka. Ponownie wyrabiać, aż stanie się zwartą masą, ugnieść dłonią, do momentu gdy będzie gładkie.
4.Przed użyciem owinąć folią i wstawić na min. 1 godzinę do lodówki.
5.Wyjąć z folii i rozwałkować na grubość ok. 3 mm.
6.Na tekturze narysować kształt kurzego udka i wyciąć go.
7.Przykładając go do ciasta wycinać udka nożem po krawędzi tekturowego kształtu.
8.Wycięte z ciasta udka ułożyć na blasze i piec 15-20 minut (na złoty kolor) w temperaturze 180 st.C
9.Połamaną czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku o nieprzywieralnym dnie lub w kąpieli wodnej i rozpuścić do uzyskania gładkiej masy.
10.Utrzeć na gęsty lukier cukier puder dodając do niego mleko.
11.'Kostki' udek smarować białym lukrem, natomiast pozostałą część udka pokryć białą czekoladą i posypać rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi. Pozostawić do zastygnięcia.
Komentarze